Muffin alaprecept
I. Elsődleges hozzávalók a tésztához:
- 8 dkg ráma vagy vaj (esetleg olaj)
- 2 darab tojás
- 30 dkg liszt (teljeskiörlésű liszt max 20% vagyis 6dkg)
- 1 csomag sütőpor
- 2,5 dl tej

+ édes muffin, gyümölcs töltelék esetében:
- 15 dkg porcukor (ha nincs jó a kristálycukor is)
- ha azt szeretjük, akkor jó minőségű kevés kakaópor is kerülhet bele
- ízlés szerint 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 5g vanillin cukor is megfelelő), citromhéj vagy kevés citromlé
VAGY
+sós muffin, zöldség töltelék esetében:
- 2 g só
- ízlés szerint fokhagymapor, bors, egyéb fűszerek
II. Töltelék hozzávalók
A muffin tölteléke sokféle lehet, bátran kísérletezzünk! Használhatunk maradék gyümölcsöt, zöldséget is. Fontos tudni, hogy a ráncosság (folyadékvesztés miatt van) és a barnulás (oxidálódás miatt van) megfelelő, de penészes, nyálkás dolgokat ne használjunk fel, az íze sem jó és az egészségünknek is árthat:
A. Édes muffinba
- Gyümölcsök: apróra vágva nyersen, befőttből (barack, szilva, meggy stb.), aszalt formában (áfonya, mazsola, aprított barack, szilva) vagy fagyasztva (felengedés nélkül, kivéve nagy darabok)
- Magvak: darált vagy aprított dió, mogyoró, mandula, mák
- Kisütés utáni töltelék: lekvár vagy puding fecskendővel a kész muffin közepébe
B. Sós muffinba
- Zöldségek: apróra vágva (spenót, snidling, petrezselyem, répa, cukkini stb.), fagyasztva (vegyes zöldség, répa, kukorica, brokkoli stb.)
- Magvak: napraforgómag, tökmag, szezám-, lenmag, aprított mogyoró, mandula
- Kisütés utáni töltelék: sajtkrém vagy májkrém fecskendővel a kész muffin közepébe
III. Muffin elkészítése
- Tészta összeállítása
- A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat és homogénre keverjük.
- Habverővel vagy robotgéppel könnyebb és lazább tésztát kapunk.
- Apróra vágott tölteléket belekeverhetünk már most, vagy a formába adagolás után a tészta közepébe nyomhatjuk.
- Tészta állaga
- Krémesen folyósnak kell lennie, hogy könnyen adagolható legyen.
- Az állag függ a liszttől és a tojás méretétől, de kis eltérés nem gond.
- Sütés
- Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra.
- A tésztát muffinpapírral bélelt formákba adagoljuk és beletesszük a tölteléket. Ha a töltelék nem süllyed le, kicsit nyomjuk bele.
- Süssük, amíg megemelkedik és aranybarnává válik (kb. 20-25 perc).
- 10 perc után ellenőrizzük, ha túl gyorsan barnul, csökkentsük a hőmérsékletet.
- Tűpróbával ellenőrizzük: ha nem ragad rá tészta, kész van!
Jó étvágyat!
Szeretettel: Dr. Boldog