márc 29, 2025 | 5 táplálkozás, összes

Muffin alaprecept

I. Elsődleges hozzávalók a tésztához:

  • 8 dkg ráma vagy vaj (esetleg olaj)
  • 2 darab tojás
  • 30 dkg liszt (teljeskiörlésű liszt max 20% vagyis 6dkg)
  • 1 csomag sütőpor
  • 2,5 dl tej
Sütés otthon reggelire

+ édes muffin, gyümölcs töltelék esetében:

  • 15 dkg porcukor (ha nincs jó a kristálycukor is)
  • ha azt szeretjük, akkor jó minőségű kevés kakaópor is kerülhet bele
  • ízlés szerint 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 5g vanillin cukor is megfelelő), citromhéj vagy kevés citromlé
                                                    VAGY

+sós muffin, zöldség töltelék esetében:

  • 2 g só
  • ízlés szerint fokhagymapor, bors, egyéb fűszerek

II. Töltelék hozzávalók

A muffin tölteléke sokféle lehet, bátran kísérletezzünk! Használhatunk maradék gyümölcsöt, zöldséget is. Fontos tudni, hogy a ráncosság (folyadékvesztés miatt van) és a barnulás (oxidálódás miatt van) megfelelő, de penészes, nyálkás dolgokat ne használjunk fel, az íze sem jó és az egészségünknek is árthat:

A. Édes muffinba
  • Gyümölcsök: apróra vágva nyersen, befőttből (barack, szilva, meggy stb.), aszalt formában (áfonya, mazsola, aprított barack, szilva) vagy fagyasztva (felengedés nélkül, kivéve nagy darabok)
  • Magvak: darált vagy aprított dió, mogyoró, mandula, mák
  • Kisütés utáni töltelék: lekvár vagy puding fecskendővel a kész muffin közepébe
B. Sós muffinba
  • Zöldségek: apróra vágva (spenót, snidling, petrezselyem, répa, cukkini stb.), fagyasztva (vegyes zöldség, répa, kukorica, brokkoli stb.)
  • Magvak: napraforgómag, tökmag, szezám-, lenmag, aprított mogyoró, mandula
  • Kisütés utáni töltelék: sajtkrém vagy májkrém fecskendővel a kész muffin közepébe

III. Muffin elkészítése

  1. Tészta összeállítása
    • A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a folyékony hozzávalókat és homogénre keverjük.
    • Habverővel vagy robotgéppel könnyebb és lazább tésztát kapunk.
    • Apróra vágott tölteléket belekeverhetünk már most, vagy a formába adagolás után a tészta közepébe nyomhatjuk.
  2. Tészta állaga
    • Krémesen folyósnak kell lennie, hogy könnyen adagolható legyen.
    • Az állag függ a liszttől és a tojás méretétől, de kis eltérés nem gond.
  3. Sütés
    • Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra.
    • A tésztát muffinpapírral bélelt formákba adagoljuk és beletesszük a tölteléket. Ha a töltelék nem süllyed le, kicsit nyomjuk bele.
    • Süssük, amíg megemelkedik és aranybarnává válik (kb. 20-25 perc).
    • 10 perc után ellenőrizzük, ha túl gyorsan barnul, csökkentsük a hőmérsékletet.
    • Tűpróbával ellenőrizzük: ha nem ragad rá tészta, kész van!

Jó étvágyat!

Szeretettel: Dr. Boldog

Címkék:

Oszd meg ha hasznosnak találod

Dr. Boldog Zsuzsanna kép

Egészséged a legjobb befektetés!

Változtass az életmódodon, és támogasd meg szervezeted természetes alapú termékekkel. Böngéssz a honlapon, találd meg a számodra legjobb megoldásokat és kattints a szükséges termékekért a webshopra! Kérdésed van a választásban?  Kattints és nézd meg a javaslatomat, vagy írd meg a kérdésed!

Kattints és töltsd fel a készleteid!